Monday, 22nd of January 2018

name srb2

Svečano zatvaranje šampionata održano je večeras u sali „Nikola Tesla“ hotela Metropol. Uz prijatnu atmosferu i melodije, evocirali smo uspomene sa proteklih 11 dana takmičenja...
Velemajstor Hoang Tan Čang (2467) iz Mađarske nova je šampionka Evrope za 2013. Godinu. Ona je remizirala sa Viktorijom Čmilite u poslednjem kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje, i sa 9 poena iz 11 partija osvojila titulu šampionke.
Vodeća na tabeli Hoang Trang savladala je Aleksandru Kostenjuk u 10. Kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje. Čini se da je Kostenjuk imala loš dan i da je samu sebe pobedila. Izabrala je loš plan, koji je Hoang odmah kaznila, i sa ovom pobedom ima ceo poen prednosti u odnosu na drugoplasirane, s obzirom da su svi važni dueli završeni remijem...
Hoang Trang je remizirala sa Salome Melijom u 9. kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene. Partija je okončana u završnici konj protiv lovca, bez mnogo šansi za pobedu i sa jedne i sa druge strane. Meliji je ovaj remi doneo drugu velemajstorsku normu iz 9 partija, sa performansom od 2641 poen.

livegames srb

viewer pic

chess results

cc 24Nadežda Stojanović
Dame i gospodo, dobro veče i dobrodošli na poslednju konferenciju za novinare Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje. Sa mnom je nova šampionka, velemajstor Hoang Trang iz Mađarske, koja je u poslednjem kolu remizirala sa Viktorijom Čmilite, i sa 9 poena iz 11 partija osvojila titulu.

Trang dobrodošla i čestitke na tituli!
Pre nekoliko dana, kada si bila gost u press centru, rekla si da ništa nije gotovo dok se ne odigra poslednji potez u partiji poslednjeg kola. Sada, kada je turnir zvanično završen, kako se osećaš i kakvi su tvoji utisci?

round07 11Današnji gost dana bila je IM Melija Salome, koja ne samo što je danas u 9. kolu crnim figurama remizirala sa vodećom Hoang Trang, nego joj je ovaj remi doneo drugu velemajstorsku normu, sa 7 poena iz 9 partija i performanson od 2641 poen!

Nadežda Stojanović
Salome, kakvi su ti utisci povodom toga?
Salome Melija
Mislim da ukoliko igrač dobro igra, osvajanje normi i titula je logičan sled događaja. Naravno, ova norma mi mnogo znači, i veoma sam srećna što sam je osvojila.

Razgovor - prvi deo 
Razgovor - drugi deo

ljubojevic5

Nadežda Stojanović
Vi ste bili igrač atraktivnog stila. Vidimo Vas i danas da u analizama predlažete poteze koji drugima ne padaju na pamet. Mnogi Vas zbog toga i dalje poštuju.

Ljubomir Ljubojević
Ne bih ja to tako rekao. Svaki čovek ima svoj trenutak lucidnosti. Čak i šahista koji se objektivno smatra slabijim igračem može imati genijalne ideje. Samo je pitanje da li će on iskoristiti taj trenutak lucidnosti da napravi rezultat dostojan toj genijalnoj ideji. Za vreme mog šahovskog razvoja, kada nije bilo kompjutera koji bi mi sugerisao šta treba da odigram, pokušavao sam da upoznam tajne igre svim svojim bićem i kapacitetima koje sam imao. Razlika je kada vam se na ekranu pokaže neka slika, i vi je pamtite, ili kada do te sklie dolazite putem dedukcije i logičkog razumevanja.

round08 52Današnji gost dana bila je velemajstor Hoang Trang, koja je crnima savladala Valentinu Gunjinu i preuzela vođstvo na turniru. Pošto je sa nama podelila utiske o partiji, odgovorila je na nekoliko pitanja.

Nadežda Stojanović
Trang, primetili smo da si igrala nekoliko završnica na turniru, pokazavši izuzetno znanje i razumevanje. Da li je to slučajnost, ili zaista uživaš da igraš završnice?
Hoang Trang
Da, zaista volim da igram završnice, mislim da mi leže, i uživam u njima.

Rezultati / Tabele

 1. kolorezultati 01
 2. kolo - rezultati 02 
 3. kolo - rezultati 03
 4. kolo - rezultati 04
 5. kolo - rezultati 05
 6. kolo - rezultati 06
 7. kolo - rezultati 07
 8. kolo - rezultati 08
 9. kolo - rezultati 09
10. kolo - rezultati 10
11. kolo - rezultati 11

TABELA TURNIRA 

Partije (pgn, viewer)

 1. kolo - pgn 01 - viewer 01
 2. kolo - pgn 02 - viewer 02
 3. kolo - pgn 03 - viewer 03
 4. kolo - pgn 04 - viewer 04
 5. kolo - pgn 05 - viewer 05
 6. kolo - pgn 06 - viewer 06
 7. kolo - pgn 07 - viewer 07
 8. kolo - pgn 08 - viewer 08
 9. kolo - pgn 09 - viewer 09
10. kolo - pgn 10 - viewer 10
11. kolo - pgn 11 - viewer 11

PRENOS UŽIVO

Foto - Video
foto video
ecu logo
mos logo cir 1
 bgd logo150
sss logo150
S P O N Z O R I
comtrade
intesa logo
TEHNIČKI PRIJATELJI
telekom srbija
 white
 I T   P A R T N E R
age
 white
OFICIJALNI PREVOZNIK
lasta
white
MEDIJSKI PARTNER
chess news ru
white 
ŠAHOVSKI PRIJATELJI
chess openings logo

Kombinacija dana iz knjige "Šahovske kraljice" - danas P. Cramling - M. Chiburdanidze

chess queens250 cramling chiburdanidzeU čast Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene, Šahovski Informator je izdao knjigu “Kraljice Šaha”, autora Josipa Ašika i Slobodana Mirkovića.

Svakog dana do kraja takmičenja objavljivaćemo po jednu izabranu kombinaciju iz ove knjige. Danas objavljujemo kombinaciju br. 250 iz partije P. Cramling - M. Chiburdanidze. (Kombinacija >>>)